entry image

HİPERTANSİYONU OLANLAR DİKKAT

Hipertansiyonu olanlar nelere dikkat etmeli?

Yüksek tansiyon, atardamarlardaki kan basıncının artmasıyla oluşan kronik bir bulgudur. Oluşan bu basınç yüzünden kalp, normal ritminden daha fazla çalışır. Bu durum kalp kasının aşınmasına ve kalınlaşmasına sebep olarak, kalbin içerisinde bulunan ve kan tarafından doldurulan odacıkların hacmini azaltarak farklı hastalıklara yol açabilir. Yüksek tansiyon; kalp yetmezliği, kalp krizi, inme, böbrek hastalıkları gibi yaşamı olumsuz etkileyebilecek birçok hastalığa neden olabilir.

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir?

Yüksek tansiyonun belirtileri; baş ağrısı, çarpıntı ve sersemlik gibi etkiler bulunur. Ancak her hastada bu şikayetler ortaya çıkmaz. Bu nedenle tansiyonu 200 mmHg’ye kadar çıkan bir kişinin şikayeti olmayabilir, fakat yüksek tansiyon bütün damarlarına zarar verir. Yüksek tansiyon nedeniyle organlardaki küçük kılcal damarlarda kanamalar olur. Gözde, beyinde, kalp damarlarında, böbrek damarlarında hasara sebep olabilir. Yaş ilerledikçe yüksek tansiyon hastası olma ihtimali yükselir. Yüksek tansiyon çok genç yaşlarda sık görülmez.

Tansiyon hastaları diyet ve spor yaparsa sağlıklı bir şekilde kilo verebilir. Spor yaparken kalbin belli bir hızda atması metabolizma hızını da artırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Öte yandan tansiyon hastalarının ilaçlarını hekim tavsiyesi olmadan kendi başına kesmemesi gerekir. Yüksek tansiyon genç yaşlarda da ortaya çıkan ama daha çok ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır. Kan basıncının normalin üzerinde olduğu bir hastalık olarak da tanımlanır. İnsan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarında tıkanıklıklara ve kanamalara yol açarak ölümcül etkiler yaratabilir. Yüksek tansiyon hastalarının beslenme programı da özel olmalıdır. Yüksek tansiyon hastalarının tuzu hayatlarından mutlaka çıkarmaları, yemeği salçasız yaparak yemeleri önerilmektedir.

Haberi Paylaş: