entry image

BEBEKLERDE KULAK ŞEKİL BOZUKLUKLARI TEDAVİSİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Altunay, bebeklerde ilk üç ay içerisinde uyguladıkları Earwell kulak kalıplama sistemi ile kepçe kulak ve benzeri birçok şekil bozukluğu problemlerinin önüne geçtiklerini belirtti.

Yenidoğan bebeklerin yüzde 20-35’inde; kepçe kulak, kıvrık kulak, yapışık kulak, katlı kulak, gömülü kulak gibi  kulak şekil bozuklukları görüldüğünü ifade eden İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Altunay, bebeklerde ilk üç ay içerisinde uyguladıkları Earwell kulak kalıplama sistemi ile kepçe kulak ve benzeri birçok şekil bozukluğu problemlerinin önüne geçtiklerini belirtti.

 

Kepçe kulak sorununun, ileriki dönemde çocuklarda özgüven eksikliğine neden olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Canan Altunay, uygulamış oldukları yöntem hakkında bilgilendirmede bulunarak, “Dış kulakta oluşan söz konusu şekil bozuklukları başlangıçta aileler tarafından basit birer estetik sorun olarak görülür ve kendiliğinden düzelmesi beklenir. Dış kulaktaki şekil bozuklukları, ilerleyen yıllarda çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilir, gözlük takmayı ya da kulaklıkla müzik dinlemeyi engelleyen, estetik olmaktan öte anatomik birer sorun haline gelebilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Oysa kıkırdak yapının şekillendirilebildiği ilk 4 haftada şekil bozuklukları Earwell kalıplama sistemi ile düzeltilebilir. Bebekler kanlarında yüksek oranda annelerinden aldıkları östrojen hormonuyla doğarlar. Anneden bebeğe geçen östrojen hormonu, kulak kıkırdağında yumuşamaya neden olur. Bebek büyüdükçe yumuşak olan bu kıkırdak sertleşmeye başlar. Yapışık kulak, kepçe kulak gibi deformiteler erken dönemde fark edilip tedavisi başlanabilirse yumuşak olan bu kıkırdağı şekillendirmek çok kolaydır. Earwell kulak aparatı son yıllarda geliştirilen yenidoğan bebek kulak deformitelerinde uygulanan pratik, hızlı ve güvenilir, kulak deformitesi düzeltme uygulamasıdır. Yenidoğan döneminden başlayıp üçüncü aya kadar uygulanabilen çocuğa zarar vermeyen, işitmesini engellemeyen silikon bir aparat sistemidir. Earwell kulak kalıplama sistemini hastanemizde başarı ile uygulamaktayız” dedi. 

 

Haberi Paylaş: