entry image

MİYOM NEDİR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kemal Kılıç, çoğunlukla iyi huylu olan miyomların, kötü huylu görülebileceğini de ifade ederek, miyomların düzenli takip ve tedavisinin önemli olduğunu açıkladı.

 

Kadınlarda sıklıkla görülen miyom hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kemal Kılıç, çoğunlukla iyi huylu olan miyomların, kötü huylu görülebileceğini de ifade ederek, miyomların düzenli takip ve tedavisinin önemli olduğunu açıkladı. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kemal Kılıç, “Miyom, üreme çağındaki kadınların ortalama yüzde 30’unda görülen ve çoğunlukla kadın rahminin düz kasından gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar genellikle iyi huylu olarak kalmaya devam ederler. Ancak kimi durumlarda kansere dönüşme riski vardır. Miyomlar, çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz. Fakat kimi durumlarda; adet döngüsünde değişim, karın bölgesine ağrı ve şişkinlik hissi, rahim bölgesinde kanama görülebilir” şeklinde konuştu.

Miyomların neden olduğu şikâyetler nelerdir?

Miyomun varlığına işaret eden en önemli belirtilerden söz eden Op. Dr. Kemal Kılıç, “Miyomun; kanama, yoğun adet ağrıları, sık idrara çıkma, kabızlık sorunu, çocuk sahibi olmada güçlük gibi belirtileri vardır. Miyomların klinik tanısı, ultrasonografi ile uyguladığımız muayene sonucunda konur. Ultrasonla, öncelikle miyomun boyutu ve yerleşim yeri belirlenir. Gerekli gördüğümüz bazı durumlarda da, özellikle çoklu miyomlarda, miyom haritalaması için manyetik rezonans görüntüleme de kullanılabilmektedir. Miyom tedavisinde; hastanın yaşı, çocuk istem durumu, miyomun yerleşimi, sayısı gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, miyom tedavisinin mutlaka kişiye özel planlanması gerektiğidir. Bir hastada doğru olan bir uygulama başka bir hasta için uygun olmayabilir” açıklamasında bulundu.

Miyom tedavisinde ameliyat yöntemleri nelerdir?

Miyom tedavisinde uyguladıkları ameliyat yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Kemal Kılıç, “Miyomlar; laparoskopik (kapalı ameliyat), açık ameliyat ve vücutta hiçbir kesik izi olmadan vajinal yoldan kendisi tarafından yapılabilmektedir. Böylece bu hastalarımızda daha az ağrı, daha az kanama, daha az enfeksiyon riski, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha çabuk iyileşme dönemi ve hastanede daha az kalma gibi birçok avantajları sunuyoruz. Vajinal ve Kapalı ameliyat tekniğinde tecrübe, deneyim çok önemlidir” dedi. 

Haberi Paylaş: