GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN BESLENMENİZİ ÖNEMSEYİN!
Grip gibi salgın hastalıkların arttığı şu günlerde, bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinlerden faydalanmak gerektiğini açıkladı.
1)SUYU BAŞUCUNUZDAN AYIRMAYIN!
Kış aylarında havaların soğumasıyla da birlikte en çok ihmal ettiğimiz su tüketimi bağışıklığımızı desteklemek için çok önemli. Toksinlerin dışarı atılması ve metabolizmanın hızlanması için günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
2) KIŞ SEBZELERİNE SOFRANIZDA YER AÇIN
Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana kükürtlü bileşiklerden zengin sebze gruplarıdır. Bu bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korurlar. Soğan, sarımsak, kereviz gibi prebiyotik içeren besinlere beslenmemizde bolca yer verilmelidir.
3) VİTAMİN VE MİNERALLER
Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçası olduklarında bağışıklık sisteminin en etkili oyuncularıdır.
C vitamini: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası C vitamini kaynağı besinler arasında.
E vitamini: Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği ve fındık da E vitamininden zengindir.
Çinko: Bağışıklık sisteminin temel taşıdır. Serbest radikallerin vücuda hasar vermesini engeller. Özellikle kabak çekirdeği, kuru baklagiller, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık, deniz ürünleri çinko bakımından zengindir.
D vitamini: D vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz. En iyi kaynağı güneş olan D vitaminini seviyelerinizi mutlaka kontrol ettirip eksikliği halinde takviye kullanmak oldukça önemli.
4) BAHARAT AİLESİNDEN ZERDEÇAL-ZENCEFİL
ZERDEÇAL: Yapılan araştırmalar, zerdeçalın bağışıklık önemli oranlarda arttırdığı, hatta bu etkisi sayesinde kansere karşı da koruyucu etki gösterdiğini söylüyor. Zerdeçalı baharat şeklinde yoğurdunuza veya yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
ZENCEFİL: Zencefil de zerdeçal kadar bağışıklıkta önemli besinlerden birisi. Yapılan bir araştırmaya göre zencefil fitokimyasal maddelerce zengin oluşu sayesinde bağışıklığı arttırarak hastalıklara karşı vücudu koruyor. Zencefili çaylarımıza veya sularımıza ekleyerek tüketebiliriz.
5) OMEGA 3
Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahip. Bu yüzden beslenmenizde muhakkak yer vermeniz önemli. Omega 3’ün en güzel kaynakları arasında ise balık yer alıyor. Eğer yetersiz balık tüketiyorum diyorsanız balık yağı takviyesi de kullanabilirsiniz.
6)PROBİYOTİKLER
Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan bu dost bakteriler bağışıklığı da güçlendiriyor. Özellikle vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren besinlerin tüketimi önem kazanıyor. Kefir, ev yapımı turşu probiyotik besinler arasında.
7) SAĞLAM BİR BEDEN İÇİN SAĞLAM BİR UYKU
Uyku sırasında bağışık hücrelerimiz yenilenir, güçlenir. Bakterilerle savaşmak için hazırlanır. Az uyuduğumuzda ise işlevini yerine getiremez ve bağışıklık sistemi zayıflayarak hastalıklara zemin hazırlar. Yetişkinler için 6-8 saat uyku, Okul çağındaki çocuklar için 9-11 saat uyumaları gerekir.